Gerard van de Weerd

Voorzitter College van Bestuur

Enige tijd geleden stelden we Jan-Willem van Nieuwenhuyzen voor. Nu introduceren we Gerard van de Weerd, voorzitter van het tweekoppige bestuur van VCPOZ en Colon.


Waar kennen we je van?
“Mijn wortels liggen in Gelderland. Dertien jaar geleden verhuisde ik met mijn vrouw naar haar geboorteplaats Kapelle, waar we nu met onze vijf kinderen wonen. Sinds 2006 werkte ik op diverse scholen in Zeeland als leerkracht, leidinggevende en later als directeur.”

Wat neem je mee?
“Ik blijf die onderwijsman. Door als leerkracht gewerkt te hebben, weet en voel je aan wat er speelt in de groepen. Bij overlegtafels in het land of bij gemeentes versta je de taal zoals hij in de praktijk wordt gesproken.”

Wat drijft je in je werk?
“Dat we leerlingen mogen vormen tot medeverantwoordelijke burgers in de maatschappij. En bovenal tot burger van het Koninkrijk van God. Dat vraagt om leiding en besturing. Daar wil ik volop dienstbaar aan zijn.”

Hoe zie je dat voor je?
“Naast het geven van wettelijk onderwijs, streven we ernaar dat de kinderen zich bewust zijn van hun christen-zijn in een seculiere maatschappij. Dat zij bewuste keuzes durven te maken, doordat ze gevormd zijn. Daar kunnen wij hen tot 12-jarige leeftijd, op verzoek van en met de ouders, in vormen. En dat is geen sinecure. Er komt heel veel op kinderen af dat niet Bijbels is.”

Is dat wellicht belangrijker dan ooit?
“Deze uitdaging is van alle tijden, de Bijbel spreekt daar niet voor niets over. Ik besef mij wel dat we ook vandaag voluit in die branding staan, in een land dat seculariseert. De mondialisering en medialisering maken de hoeveelheid invloeden groot en ingewikkeld. Dat vraagt van ons dat wij de kinderen meenemen in maatschappelijke thema’s en hen daarin Bijbels vormen.  Daar is lef voor nodig, omdat de gemiddelde Nederlander en de politiek er soms anders naar kijkt. Ik ben dankbaar met Gods Woord als richtsnoer in ons leven.”

Hoe ziet jullie onderlinge taakverdeling eruit?
“Vanuit onze ambitie om de organisatie tot verdere volwassenheid te brengen, hebben we gekozen voor een verdeling van aandachtsgebieden. Jan-Willem richt zich op onderwijs & kwaliteit en ICT; ik op huisvesting en financiën. En samen dragen we verantwoordelijkheid voor het personeel. Ons doel is om scholen, directeuren en onderwijzend personeel nog beter met elkaar te verbinden en ontwikkelen.”

Hoe werken Colon en VCPOZ samen?
“De toename van aangesloten schoolbesturen bij VCPOZ, vroeg om herinrichting van de bestuursstructuur. Met een gezamenlijk bestuur kunnen we zowel de VCPOZ-scholen als de zelfstandige schoolbesturen breed ondersteunen. Bijvoorbeeld met een nascholingsprogramma voor leerkrachten, projecten en ondersteuning op alle onderwijsdomeinen en aansluiting bij landelijke en regionale netwerken. Zo zijn we samen dienstbaar aan het christelijk-reformatorisch onderwijs in Zeeland.”